Schengenverklaring – De Huisdokter – Wijchen
Header afbeelding
De Huisdokter
Buizerdstraat 101 6601 AT
Wijchen

Terug naar overzicht

Schengenverklaring

Schengenverklaring

Als u medicijnen mee wilt nemen op reis, kan het nodig zijn dat u hiervoor een verklaring nodig heeft. Voor medicijnen die onder de Opiumwet vallen, moet u een Schengenverklaring of een medische verklaring aanvragen. Dit hangt af van het land waar u naar toe gaat.  Opiaten zijn bijvoorbeeld slaapmiddelen, sterke pijnstillers, ADHD-medicijnen of medicinale cannabis. Het medicijnpaspoort is geen geldig reisdocument. Maar wel handig om mee te nemen als u zorg nodig heeft in het buitenland.

Voor de meeste landen wordt gebruik gemaakt van een standaard formulier wat door uw huisarts moet worden ingevuld.

U heeft voor uw reis en uw medicijn een Schengen medicijnverklaring nodig. Volg de stappen.

Stap 1: Invullen

Zelf invullen

  1. “Voorbeeld Schengenverklaring”
  2. Medicijnen mee op reis-hulp Vul uw persoons- en medicijngegevens in. Daarna kunt u de voor ingevulde medicijnverklaring(en) downloaden en printen.

Stap 2: Laten ondertekenen

Vraag uw (huis)arts om de verklaring te ondertekenen en er een stempel op te zetten.

In de stempel moet het unieke BIG-nummer van de arts leesbaar zijn. Is dat niet zo? Vul dan het BIG-nummer handmatig in op de adresregel.

  1. Minimaal 6 weken voordat u op vakantie gaat. Dan weet u zeker dat u op tijd de verklaring van de huisarts (én CAK) ontvangt.

Stap 3: Opsturen

Maak een scan of foto van de ondertekende verklaring. Stuur de scan of foto naar het CAK. Dat kan via deze link het digitale formulier

  • Zonder goedkeuring van het CAK is uw verklaring niet geldig.
  • Stuur de verklaring uiterlijk 4 weken voor uw vertrek naar het CAK toe. Dan weet u zeker dat u de verklaring op tijd terug krijgt. Dat is dan uiterlijk een paar dagen voor uw vertrek.

Stap 4: Goedgekeurde verklaring

U ontvangt de goedgekeurde verklaring van het CAK per e-mail.

 

Wat doet het CAK?

Zij controleren of alle ingevulde gegevens kloppen. Vervolgens zetten zij een officiële stempel op uw medicijnverklaring. Zij sturen de goedgekeurde verklaring daarna per e-mail naar u terug.

 

Tip

Een Schengen medicijnverklaring is 30 dagen geldig. Wilt u langer dan 30 dagen op reis? Dan heeft u 2 verklaringen nodig. En bij een reis van 90 dagen of langer moet u een Engelstalige medicijnverklaring aanvragen. Lees hierover meer bij Reizen binnen Europa.

 

Kijk voor meer informatie op de website van het CAK:  “website CAK”

 

Publicatiedatum: 16-04-2024